DE DEELAUTO VAN EN VOOR DE MIENsKIP

Veel Nederlanders hebben eigen auto. Toch staan die auto’s gemiddeld 95% van de tijd stil. Bij tweede auto’s is dat zelfs 99%. Zonde, toch? De elektrische deelauto’s van Buurtbestuurders deel je met de buurt. Dat is duurzamer, voordeliger én veel leuker!

Onze drijfveren

In grote steden zie je ze al veel: deelauto’s. Commerciële aanbieders zien er daar wel brood in. In dunbevolkte gebieden is dat niet het geval: het plaatsen van deelauto’s op het platteland is commercieel gezien minder interessant. Wij vinden dat deelauto’s ook een plek zouden moeten hebben in dorpen en kleinere steden, daarom nemen we nu zelf het initiatief!

Wij zijn ervan overtuigd dat elektrische deelauto’s een grote bijdrage kunnen leveren aan het energie-, CO2- en mobiliteitsprobleem. Als we delen, hoeven er minder auto’s gemaakt te worden. Het is bovendien enorm zonde dat (tweede) auto’s het grootste deel van de tijd stilstaan. Een goed gebruikte deelauto vervangt maar liefst negen (!) andere auto’s.

Met Buurtbestuurders kiezen we voor een manier die past bij onze provincie: in onze aanpak doen we een beroep op de mienskip. Samen met coöperaties, dorps- en stadsbelangen, wijkcomités en andere verenigingen maken we deelauto’s in Friesland mogelijk.

Onze missie

500 deelauto’s in Friesland: daar gaan we voor! Want met meer dan 312.000 personenauto’s in onze provincie, zou delen niet verkeerd zijn. Als het lukt om 500 deelauto’s te plaatsen, zou dat betekenen dat er zo’n 4500 (tweede) auto’s vervangen worden. Een mooie stap in de goede richting!

Partners

Buurtbestuurders is een initiatief van Freonen van Fossylfrij Fryslân, Energie VanOns en Friesland Huur en wordt ondersteund door Provincie Fryslân en Gemeente Leeuwarden. Samen maken we autodelen in Friesland mogelijk.

Dat werkt zo: Friesland Huur is de partner die voor de auto’s en administratie zorgt. Als initiatiefnemer sluit je een contract af met Friesland Huur. Energie VanOns levert de laadpalen waar de elektrische deelauto’s aan opladen. De deel-app is van WeGo. WeGo is het nummer 1 platform voor deelmobiliteit in Nederland.

Buurtbestuurders
in het nieuws

Actief, 19 april 2023

Word buurtbestuurder in jouw wijk of dorp

Lees het artikel

Grou 2030, 21 april 2023

Deelauto 'Buurtbestuurders' komt naar Grou

Lees het artikel

Leeuwarder Courant, 2 maart 2023

Zo verlopen de eerste proeven in Akkrum, Warns en IJlst: ‘Onze tweede auto stond best vaak stil’

Lees het artikel

Omrop Fryslân, 3 januari 2023

Akkrum-Nes blij met hun elektrische deelauto, maar de coöperatie wil meer

Lees het artikel

Nieuws

Pilot in Akkrum-Nes, Balk en IJlst

Sinds oktober 2022 loopt een pilot waarin 5 deelauto’s rijden in Balk, Akkrum en IJlst. De lokale energiecoöperaties hebben tientallen gebruikers gevonden om een lokale dee...

Lees meer

Buurtbestuurders komt naar Grou

De Werkgroep Energie van Grou2030 gaat meedoen aan Buurtbestuurders. Ook in Grou staan (vaak tweede) auto’s een groot deel van de tijd stil, terwijl de kosten voor onderhoud...

Lees meer

28e plek voor Buurtbestuurders Trouw Duurzame 100

Het project Buurtbestuurders gooit hoge ogen in Trouw Duurzame 100. Donderdag 5 oktober is in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam voor de 15e keer de Trouw Duurzame 100...

Lees meer