Zo werkt het

Een elektrische auto delen met je buurt

De elektrische auto’s van Buurtbestuurders deel je met de buurt. Dat is duurzamer, voordeliger én leuker! Iedereen kan meedoen, want met de app kun je de auto gebruiken wanneer je hem nodig hebt.

Zo gebruik je de deelauto in jouw buurt

1

Download de app

Buurtbestuurders gebruiken de WeGo-app, die je makkelijk downloadt op je telefoon nadat je je geregistreerd hebt. Bekijk welke elektrische deelauto’s er in jouw buurt beschikbaar zijn.

2

Reserveer de auto en rijden maar

Via de app reserveer je de buurtauto voor de uren dat je hem nodig hebt. Bij aankomst check je de auto op schade. Om de auto te openen heb je alleen je telefoon nodig: de app is je sleutel!

3

Terugzetten en afsluiten

Klaar met rijden? Dan zet je de auto weer op dezelfde plek terug. De app geeft aan welke stappen je moet volgen om de auto af te sluiten. Laat hem netjes achter, klaar voor de volgende Buurtbestuurder.

Zo doe je mee

De deelauto’s van Buurtbestuurders worden geplaatst door lokale energiecoöperaties, dorpsbelang, wijkcomité of (sport)vereniging. Staat er al een auto in jouw buurt? Dan kun je daar gebruik van maken. Je moet je daarvoor aanmelden via het inschrijfformulier van Friesland Huur. Als je gegevens zijn verwerkt, krijg je een code om de WeGo app te activeren. Met de app kun je de auto’s op elk moment reserveren en openen.

Inschrijven via Friesland Huur

Wat kost het?

B-segment

Bijvoorbeeld een Fiat 500e

Actieradius gemiddeld 150 km

Losse ritten
€ 3,50 per uur

max. € 35,- per dag
+€ 0,35 per km

Abonnement €25 p/m
€ 2,50 per uur

max. € 25,- per dag
+€ 0,25 per km

C-segment

Bijvoorbeeld een Cupra Born

Actieradius gemiddeld 300 km

Losse ritten
€ 4,50 per uur

max. € 45,- per dag
+€ 0,40 per km

Abonnement €25 p/m
€ 3,50 per uur

max. € 35,- per dag
+€ 0,30 per km

Met of zonder voordeelabonnement

Je kunt op drie manieren gebruik maken van de deelauto:

  • Met een voordeelabonnement van € 25,- per maand
  • Als gezinslid, dan deel je samen het voordeelabonnement
  • Als ‘losse’ deelnemer zonder abonnement

Voor de deelauto betaal je per uur of per dag. Het tarief voor de gereden kilometers wordt daar bij opgeteld. Je betaalt altijd één uur, daarna per minuut. Met een voordeelabonnement rijd je tegen een extra voordelige uur-, dag- en kilometerprijs.

Is het iets voor mij?

Die afweging is persoonlijk. Huidige Buurtbestuurders zijn blij dat ze met minimale milieubelasting en zonder zorgen een prachtige nieuwe elektrische auto tot hun beschikking hebben.

Of het ook financieel voordelig is, kun je makkelijk zelf uitrekenen. Als je minder dan 10.000 km rijdt met je eigen (elektrische) auto, is een deelauto meestal voordeliger.

Veel Buurtbestuurders maken vooraf een eerlijke berekening van de kosten van hun huidige auto via de calculator van ANWB. Elke maand zetten ze dat bedrag vervolgens opzij en betalen uit dat potje de deelauto.

Pilot buurtbestuurders 3:15 minuten